tisdag 29 maj 2007

Är det skolorna som sätter betyg?

Radioprogrammet Kaliber sände ett bra reportage om olikheter i betygssättningen på grundskolan. Huvudpoängen var att vissa skolor satte för höga betyg i svenska, matte och engelska i förhållande till elevernas resultat på de nationella proven. Skolverkets respons i frågan raporteras i DN. Fokus hamnade på friskolorna och att det var den kategorin av skolor som var flitigast med att överskatta elevernas kunskaper när det kom till betygssättning, underförstått att de kommunala skolorna är bättre på att sätta rättvisa betyg.

Det är utmärkt att denna problematik lyfts fram och att den bristfälliga betygssättningen debatteras. Det är dock viktigt att komma ihåg att det inte är skolorna som sätter betygen, utan lärare. Det är varje enskild lärare som har att tolka betygskriterierna och sedan mäta elevernas prestationer i förhållande till dessa. Även om en skola som helhet betraktat sätter betyg som ligger i nivå med elevernas resultat på de nationella proven så kan variationerna inom den skolan likafullt var stora. En generös, eller kass, lärare, sätter väldigt höga betyg på de elever han/hon är satt att under visa och en annan lärare, snål/kass, sätter väldigt låga betyg på sina elever.

För att komma till rätta med problemet är det varje betygssättande lärare som måste kontrolleras och följas upp av till exempel skolverket eftersom det är läraren och inte skolan, som sätter betygen.



Inga kommentarer: